Test av komposterbara produkter – del 1, matservis.

Första testen

Bara några få dagar innan jul, fick vi ett paket med de nya bioplast produkterna. Så under lovet har vi testat påsar, tallrikar, muggar och bestick. Alla produkter är så klart komposterbara.

Så hur gick det? Nu åt vi inte julmaten på engångsservisen, lite ordning har vi på traditionerna, men under fler kväller har vi ätit på våra nya tallrikar.

Teman var sås, mycket sås! Och kött, som skulle skäras precis som en grillbit, en varm sommarkväll.

Testfamiljen består av en tjej på 2 år, två tjejer på snart 4 år och en pojk på 9 år. Vi själva så klart också, låt oss inte nämna åldern här!

 

Del 1 – innan maten

Alla med barn vet, att dukningen inte ska vara klar innan maten är klar. Tallrikar, gafflar och glas kan lekas med, kastas med och bankas med! Engångsserviser är ingen undantagen för detta, men vi måste erkänna, att det är mycket tystare än porslin, glas och metall.

Vi lät dem sitta en stund, de böjde, slet och tuggade på, men faktisk höll alla tallrikar bra, även muggarna höll fram tills efter maten. Besticken är mycket hårdare än vanliga engångsbestick och testpersonerna lyckades inte att knäcka dem. Vilket vissa av oss har problem med ibland.

Del 2 – Maten serveras

Kokta potatis, stek och brun sås med ärtskott till.
I vanliga fall delar vi köttet åt de minsta, men i dag fick de kämpa lite.

Testen gick bra, inga testpersoner skadades och alla testpersoner blev mätta och nöjda.

Igen kan vi konstatera att ljudnivån var mycket trevligare än i vanliga fall med porslin och glas.

Del 3 – efterkontroll

Jag har ätit mycket grillmat från papptallrikar och med vanliga plastbestick. Ofta knäcks min gaffel, kniven går inte att använda och tallrikens vita beläggning är borta – alltså konsumerat!

Här var det annorlunda. Tallrikarna är inte blekta, och halmfibrerna höll och tallriken var inte genonblöt av sås och saft från köttet.

Muggarna höll också, vi har även testat en mugg med vatten – den höll helt fram tills vattnet hade dunstat – alltså mer än fem dagar utan att det gick igenom.

Besticken är starka och gjorda av ekomajs, faktisk kan man, om man vill spara lite, diska dem i diskmaskinen upp till 5 gångar.

Är vi nöjda?

Vi var eniga om att finna ett alternativ till plast, om vår målsättning om ett plastfritt hem skall lyckas, men då måste alla produkter också kännas bra.

 

Produkterna är alla 100% nerbrytningsbara och kan därför slängas i komposten.

Men för att inte bara fylla komposten med ”snälla”plastpåsar och majsbestick, lägger vi mestadelen av detta i vanliga soporna. I kommunen där vi bor, förbränns alla sopor och blir till fjärrvärme.

Hur det går med kompostdelen kommer vi att återkomma med.

Men är vi nöjda? Det måste vi svare ja till.

 


[shopify embed_type=”collection” shop=”bonaberg.myshopify.com” product_handle=”blogg-1″]

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *